top of page

Wat zit er in onze voeding?

 

Onze voeding bestaat uit vetten, eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen, en vocht. Iedere voedingstof heeft zijn eigen functie binnen het lichaam. Het is dus belangrijk dat u van al deze voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. In de tabel hiernaast kunt u zien hoeveel u per dag minimaal nodig heeft om van iedere voedingsstof voldoende binnen te krijgen. De hoeveelheden in de tabel zijn echter gebaseerd op de voedingsbehoefte van gezonde personen en zijn dus in tijden van ziekte of herstel vaak niet voldoende om u of uw kind te voorzien van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Vraag aan uw diëtist of arts om advies. 

 

Wat zijn de verschillende voedingsstoffen?

 

Zoals hierboven al is vermeld bevat onze voeding veel verschillende voedingsstoffen die belangrijke functies in ons lichaam vervullen. Hieronder volgt een korte toelichting per voedingsstof. 

 

Vetten 

Vetten worden door het lichaam voornamelijk gebruikt als brandstof en leveren per gram meer calorieen dan iedere andere voedingsstof. Wanneer vet niet direct gebruikt wordt als energiebron wordt dit opgeslagen in het vetweefsel. Vet levert niet alleen energie maar bevat ook vitamine A, D en E en essentiële vetzuren, die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid. Producten die veel vet bevatten zijn: (room)boter, bak-en braadvet, alle soorten olie, vette vis, volle zuivelproducten, volvette kaas, chocolade, gebak, koekjes, avocado, noten en zaden.

 

Koolhydraten

Koolhydraten vormen de grootste bron van energie binnen onze voeding. Vooral voor de hersenen zijn koolhydraten erg belangrijk aangezien deze afhankelijk zijn van glucose (een lid van de koolhydraatfamilie). Wanneer men te weinig koolhydraten binnenkrijgt, zal het lichaam spierweefsel afbreken als energiebron. Het is dus van groot belang dat u voldoende koolhydraten binnenkijrgt, Niet alleen om de hersenen goed te laten functioneren maar ook om uw spieren zoveel mogelijk te behouden. Koolhydraten vind men voornamelijk terug in alle soorten brood, rijst, pasta, aardappelen en peulvruchten. 

 

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam en opgebouwd uit aminozuren. Deze aminozuren vormen de bouwstenen voor alle cellen en weefsels in het lichaam. Eiwitten spelen een rol bij zeer uiteenlopende functies die van levensbelang zijn voor de groei, het herstel en de instandhouding van het lichaam. Wanneer het lichaam onvoldoende eiwitten binnenkrijgt zal het spierweefsel gaan afbreken waarbij aminozuren vrijkomen die dan worden gebruikt voor andere belangrijke functies. Een voldoende inname van eiwitten is dus van levensbelang! Eiwitten vind men onder andere terug in peulvruchten, noten, vlees, vis, melk(producten), eieren en gevolgelte. 

 

Vitamines, mineralen en vocht

Vitamines en mineralen zijn stoffen waarvan je per dag relatief weinig nodig hebt. Indien u voldoende en gevarieerd eet krijgt u genoeg vitamines en mineralen binnen. Wanneer dit niet voldoende lukt kunt u, in overleg met uw (huis)arts en/of diëtist een multivitaminensupplement slikken.

Naast een voldoende inname van de hierboven genoemde voedingsstoffen is het ook erg belangrijk dat u voldoende vocht inneemt. Tijdens ziekte of na een grote operatie kan het zijn dat uw lichaam meer vocht verliest dan normaal. Om deze verliezen te compenseren moet u mogelijk meer vocht innemen. Vraag hierover advies aan uw (huis)arts. 

 

Het belang van voldoende beweging

 

Zoals eerder vermeld heeft ziekte invloed op de afbraak van spierweefsel. Om dit te voorkomen heeft u voldoende eiwitten in de voeding nodig. Daarnaast is het van belang dat u voldoende beweegt, het liefst minimaal 30 minuten per dag. Dit kunt u geleidelijk aan opbouwen. U kunt namelijk pas spiermassa opbouwen als u uw spieren voldoende gebruikt. Dit hoeft niet te betekenen dat u zeer intensief moet gaan sporten. Een goede beweging volstaat ook wanneer u iedere dag een stuk wandelt, fietst, zwemt, de trap neemt in plaats van de lift, tuiniert of huishoudelijke taken uitvoert. Luister hierbij goed naar uw lichaam en zorg voor een goede verhouding tussen rust en inspanning. Wanneer bewegen niet of onvoldoende lukt, kunt u advies vragen aan uw (huis)arts of fysiotherapeut over passende oefeningen. 

 

Hoe lang is extra voeding nodig?

 

Het lichaamgewicht is een goede maat om te controleren of u ondanks ziekte of herstel, voldoende energie uit de voeding haalt. Weeg uzelf bij voorkeur minimaal één keer per week op dezelfde weegschaal en hetzelfde tijdstip.

Wanneer het gewicht gelijk blijft of stijgt is de hoeveelheid gebruikte energie voldoende. Daalt het gewicht, dan is de hoeveelheid gebruikte energie (nog) niet voldoende.

Wanneer uw gewicht afneemt, is het belangrijk dat u hierover contact opneemt met uw behandeld specialist, huisarts of diëtist. Zij kunnen uw verder begeleiden en zonodig bijvoeding voorschrijven of andere maatregelen treffen om verder gewichtsverlies te voorkomen.

 

Na een periode van herstel kunt u uw normale eetpatroon hervatten. Hierbij kan de Schijf van Vijf, ontwikkeld door het Voedingscentrum, als hulpmiddel dienen. Zie voor meer informatie de website van het Voedingcentrum: www.voedingscentrum.nl 

bottom of page